19 september 2019
Bijgewerkt op 5 november 2020

Gridbox (Joomla) versus Divi Builder (WordPress)

Eigenlijk had de titel van deze post misschien moeten zijn ‘Wat verlies ik als ik zou overstappen van Gridbox naar Divi Builder’ want in deze blog post beantwoord ik mijn vraag 'Welke functionaliteit die Gridbox wel heeft ontbreekt in Divi Builder?'. Aanvankelijk ging ik er overigens van uit dat het antwoord ‘Vast helemaal niets’ zou zijn.

Dat antwoord  'Vast helemaal niets’ baseerde ik hierop:

 • Divi Builder, dat is een WordPress builder; WordPress is enorm populair dus mijn aanname was dat er heus geen dingen in ontbreken die wel aanwezig zijn in Gridbox.
 • Divi heeft echt wel veel meer klanten dan Gridbox; daar zullen er vast wel een aantal bij zitten die het niet zouden accepteren als er bepaalde dingen ontbreken in Divi.
 • Divi wordt heel regelmatig geupdate zag ik, ‘Dan zullen vast al die mooie Gridbox functies ook wel een keer in Divi terecht zijn gekomen dus’ was mijn redenatie.

Je voelt ‘m al aankomen; ik kon er niet verder naast zitten met mijn antwoord 'Vast helemaal niets'.. Er ontbrak in mijn ogen weldegelijk e.e.a in de Divi Builder, en niet alleen de minst essentiële..

Eerst even een stap terug. De reden waarom ik überhaupt keek naar de mogelijkheden van Divi Builder was dat ik in veel aanvragen die ik voorbij zie komen zinnen tegenkwam met de volgende strekking: ‘.. en het moet een WordPress website worden…’, en ‘..deze bestaande WordPress website moet voorzien worden van…’ . 'Wordpress' was dus de magic word ontdekte ik. Maar welke page builder zou nou helemaal 'je van het' zijn. Daar was ik ook al snel achter, dat is Divi builder. Dus vandaar dat ik Divi builder 'ns tegen het licht houdt.

Voor bijna alle functionaliteit die ontbreekt bestaan echter wel plugins. Dus dat maakt het dan wel weer een beetje goed. Hieronder geef ik een overzicht van die plugins.

Plugins die je nodig hebt terwijl de functionaliteit ervan ook standaard aanwezig is in gridbox 

Per Divi plugin vermeld ik de prijs. Ook vermeld ik soms waar in Gridbox de vergelijkbare functionalteit te vinden is. 

Deze lijst blijkt overeen te komen met lijsten van meest gebruikte divi plugins, dus blijkbaar ben ik niet de enige die de ontbrekende functionaliteit als een gemis ervaart.

 • Divi plugin 'Divi ultimate header plugin'. 
  Kosten per jaar (voor meer dan 1 site): $ 35,-.
 • Divi plugin 'Divi ultimate footer plugin'. 
  Kosten per jaar (voor meer dan 1 site): $ 35,-. 
  Of ga voor de plugin 'Page builder everywhere' dan heb je de header en de footer plugin niet nodig. Kosten € 79,- per jaar bij meer dan 3 sites. Essentieel, dat je als webbouwer volledige controle hebt over wat er allemaal in de header van een website staat.
 • Divi plugin 'Divi Mega Menu'.
  Kosten per jaar voor meer dan 1 site: €60,-.
  Maar waarschijnlijk niet compatibel met bovengenoemde divi ultimate header plugin vermoed ik.). Zelf een mega menu in Divi maken kan ook, maar meer dan alleen knoppen kunnen er niet in, handleidingen voor het maken van een mega menu vind je in hun documentatie vind je een handleiding voor een mega menu voor een bepaalde layout pack.
 • Divi plugin 'Divi Icon King' (Alleen Material en font awesome icons) $ 19.97. Of "Divi Icons" (Zowel Custom Line Icons, FontAwesome, Material Icons). € 65,- 6 mnd support maar wel lifetime updates, ik neem aan voor 'unlimited sites' maar dat staat nergens. Gridbox heeft alle drie de icons packs aan boord en ze kunnen bovendien ook nog eens gebruikt worden in verschillende plugins zoals de plugin 'Button'. In Gridbox kunnen aanvullend zelfs custom font packages worden geïmporteerd.
 • Divi plugin 'Divi switch'. Om Breakpoints aan te passen. € 79,- per jaar bij meer dan 3 sites. Er kan overigens nog veel meer met Divi switch maar je hebt het in ieder geval nodig om die breakpoints aan te passen.
 • Divi plugin 'Divi Overlays'. 
  € 59,- per jaar bij meer dan 3 sites.
 • Divi plugin "Divi Booster".
  $ 29,- per jaar bij unlimited sites.
  Page builder instellingen aanpassen. Support schijnt er niet echt te zijn, je hoeft uberhaubt geen reactie op je support aanvraag te verwachten.
 • Divi plugin 'Divi bars'.
  Divi bars kost € 59,- per jaar bij meer dan 3 sites.
  In Gridbox is dat de plugin 'Lightbox'.
 • Divi social party.
  $ 77,- per jaar bij meer dan 3 sites. 
  Gridbox plugin: ‘Social icons’.
 • Monarch.
  Geen kosten want is inclusief bij divi builder. 
  Gridbox plugin: ‘Delen op social media’. 
 • Divi plugin 'Divi dashboard welcome'.
  $ 22,- 'For the time being, unlimited use, and unlimited updates and support for life'.
  Zit al standaard in Joomla, althans, de mogelijkheid om de na-login pagina te voorzien van eigen content.
 • Divi plugin 'Divi logo swap'.
  Kosten: $ 5,- 'For the time being, unlimited use, and unlimited updates and support for life.'
  In Gridbox zit sticky menu, daarin zet je dan een ander logo.
 • Divi Extras.
  $ 77,- per jaar bij meer dan 3 sites.
  In Gridbox zijn dat de plugins ‘Recent posts’ en ‘Post slider’ met alle denkbare instel en layout mogelijkheden.

Dus in totaal een kostenpost die niet echt te verantwoorden is van in totaal ca. € 500,- per jaar, voor alleen de aanschaf ervan al, dus de uren implementatie laat ik dan buiten beschouwing.. 

Zit er in sommige plugins meer functionaliteit dan in de Gridbox tegenhanger? Dat weet ik niet maar daar ga ik wel van uit, waardoor de kosten nog enigszins te verantwoorden zijn voor de webbbouwer.

Functionaliteit waarvoor uberhaubt geen plugin is

Nested rows. Hier is uberhaubt geen plugin voor. Er kan dus alleen uit bepaalde indelingen worden gekozen, bovendien moet een css class worden opgegeven en als het responsive moet wordt het al helemaal handwerkOver het ontbreken van nested rows/columns wordt o.a hier steen en been geklaagd

Is een 'vergelijking' eigenlijk wel mogelijk?

Divi Builder is een page builder, Gridbox is naast een page builder ook een website builder. Dus dat er veel functionaliteit ontbreekt in Divi is misschien weliswaar logisch maar ik vermoed dat de gebruikers van Divi zich het niet realiseren, getuige het grote aantal plugins dat men gaat installeren om er toch alsnog een website builder van te gaan maken. 

Maar laat ik gematigd positief over Divi Builder afsluiten. Het zijn van een page builder, i.p.v een complete site builder, biedt namelijk ook een paar voordelen: 

 1. Divi Builder kan binnen een bestaand theme gebruikt worden, en laat dat gebruik van themes nou net datgene zijn wat de Wordpress community moeilijk vindt om los te laten..
 2. Als je je zinnen gezet hebt op het gaan gebruiken van een bepaalde WordPress plugin, dan zal Divi Builder vaak ook een prima keus zijn. Tenzij je in plaats van die plugin ook de Zero app zou kunnen gaan gebruiken. Deze 'Oplossing voor bijna alles' beschreef ik in mijn blog post 'Dynamische website die eenvoudig bij te houden is (zonder plugins!)'

Conclusie

Gridbox is een complete site builder, voor Divi Builder moeten erg veel plugins worden aanschaft, geimplementeerd en onderhouden worden.
Maar ik heb mijn zoektocht naar een volwaardig Gridbox alternatief voor gebruik in een WordPress site niet opgegeven, en uiteindelijk heb ik in september 2019 'Oxygen Builder' gevonden, die Gridbox op een aantal fronten zelfs voorbijgestreefd is. Deze website is gebouwd met Oxygen Builder.

Paul Borkent
Als zzp'er ontwikkel ik websites en Google Ads campagnes voor verschillende branches zoals zakelijke dienstverlening, metaal, zorg, wetenschap. Dat doe ik voor zowel B2B als B2C. Ik verdiep me regelmatig in de actuele stand van de techniek, marketing en design om de ambities van mijn klanten te kunnen blijven bijbenen.
© 2004-2020 Webdegelijk
eye-slashlinkedin-square