Webdegelijk is gestopt per december 2022. Ik ga 'ns een keer wat anders doen.

Al na een jaar een nieuwe website? Nee toch?!

Geschreven: 
5 juni 2018
Geupdate: 12 januari 2022
Leestijd ca. 6 minuten
Geschreven door Paul Borkent
Als je van je webbouwer een offerte hebt gekregen voor het rigoreus laten updaten van je website wil je als ondernemer weten over hoeveel jaar je de kosten kunt ‘uitsmeren’ want het is altijd best een aardig bedrag dat je voor je kiezen krijgt. Daarnaast is het voor een aantal mensen binnen je bedrijf die betrokken zijn bij de bouw ook een extra belasting. Vorig maand heb ik 2 websites die nog maar iets meer dan 1 jaar oud waren overgeheveld van een Joomla site met Quix websitebuilder naar een Joomla site met Gridbox websitebuilder. Daarbij hebben we overigens een deel van de look en feel laten terugkeren in het nieuw systeem want die was nog niet verouderd. Het ging om m’n eigen site en om de website bedrijfswagens-twente.nl.
Inhoud

Waarom soms al na 1 jaar een nieuwe site?

Meestal gaat een site twee of drie jaar mee. Want over het algemeen gebeurt het pas na die periode dat de bezoekers van je website zien dat een site niet de uitstraling en functionaliteit heeft die ze gewend zijn van andere websites. Dan is het een gemiste kans om die bezoekers te boeien en te verleiden contact op te nemen met je bedrijf of anderszins te converteren.

In de tijd dat ik websites bouw, sinds 2004, zie ik veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen, in het ene jaar gaat dat zelfs nog een stukje sneller dan in het andere. Zo maakte de websitebuilder Gridbox (voor Joomla) zoveel ontwikkelingen door binnen de periode van 1,5 jaar tijd dat het andere page builders, inclusief die voor WordPress, ruimschoots inhaalde. Ook liet het de template frameworks, zoals het door mij veel gebruikte Gantry framework, achter zich, zeker wanneer het gaat om het bouwen van een statische website. Van een statische website is, anders dan de term doet vermoeden, ook de content eenvoudig aan te passen. Door deze snelle ontwikkelingen is nieuwbouw na 1-2 jaar soms een interessantere optie dan wachten totdat de meer gebruikelijke levensduur van 2-3 jaar voorbij is.

Redenen voor het laten ontwikkelen van een nieuwe site

​Hieronder ga ik in op welke ontwikkelingen dat kunnen zijn, als er geen ontwikkelingen tussen zitten waarmee je zelf te maken hebt is er dus volgens mij geen reden een nieuwe site te laten bouwen. Als je zelf je huidige website niet kunt beoordelen dan help ik je er graag bij.

Onvolkomenheden huidige website

Kost het oplossen van onvolkomenheden in de huidige website, soms ontstaan door updates van browsers (zoals Chrome, Safari etc), is relatief veel tijd? In een nieuw website systeem zitten die compatibiliteitsproblemen niet. Of ze zijn makkelijker te voorkomen.

Ontwikkelingen huidige website software

Zijn er genoeg ontwikkelingen in je huidige websitebuilder? Check hiervoor de zogenaamde "changelog" van de website builder die je gebruikt. Komt er maandelijks een update uit? Zijn de toegevoegde functie en bugfixes relevant voor jou website? M.a.w, kun je, als je dat zou willen, maandelijks profiteren van updates die je in feite niets kosten?

Eisen van Google

Is de website in lijn met nieuwe eisen van Google? Zoekmachines passen vaak algoritmes aan waardoor bijvoorbeeld de snelheid van de site op mobiel beeldscherm een belangrijke factor geworden is in de ranking (juli 2018).

Responsiveness

Biedt jou huidige website builder mogelijkheden om per beeldscherm (desktop, laptop, tablet liggend, tablet staand, mobiel liggend, mobiel staand) te bepalen hoe, maar ook ook wèlke, content getoond moet worden? Dat gaat dus verder dan dat de site zich aanpast aan het formaat van het beeldscherm van de bezoeker. Met zogenaamde "media queries" til je responsive naar een hoger plan. Zo wil je bijvoorbeeld op klein beeldscherm voorkomen dat de pagina titel teveel ruimte inneemt en vind je het niet nodig dat er een slider zichtbaar is; je hebt liever in plaats daarvan een afbeelding omdat die sneller tevoorschijn komt.

Webmaster heeft te veel tijd nodig voor aanpassingen

Kost het maken van een nieuwe pagina veel tijd? Omdat je alle elementen opnieuw moet opmaken omdat je geen zogenaamde ‘presets’ hebt. Of je wilt bijvoorbeeld de pagina titels transparantie geven en dat kan alleen maar door overal de titel afzonderlijk aan te passen, een hele klus.

Gebrek aan functionaliteit

Wil je een blog? Vaak zit die functie niet (volledig genoeg) in een bestaande website en wel in bijvoorbeeld Gridbox waardoor je geen plugin hoeft te laten inbouwen in je huidige website.

Designtrends

Zijn er bepaalde designtrends zijn die je niet wilt missen? Net als met andere trends is het zo dat het bijna ondoenelijk is alle designtrents te volgens je zult hierin keuzes moeten maken omdat je budget vast niet ongelimiteerd is.

Browser updates

Zijn er browser updates geweest waardoor bijvoorbeeld de efficiency van content creatie omhoog zou kunnen? Oké, dit klinkt allemaal vrij technisch dus ik geef weer een voorbeeld. Stel dat je webmaster gewend is een foto op een bepaalde manier te bewerken voordat hij ‘m op de website plaatst maar deze handeling in photoshop kost best veel tijd; je wilt eigenlijk dat de website het effect automatisch voor je creëert. Als https://caniuse.com/#feat=css-backgroundblendmode aangeeft dat de brouwser ook de door de website bewerkte foto goed laat zien dan kun je dus overstappen op automatisch bewerking en je webmaster veel tijd besparen. Nog een voorbeeld van een browser update waar je je voordeel mee kunt doen: Je logo hoef je niet meer in jpg of png file te hebben staan, het kan nu ook in svg, waardoor je logo ook op mobiel beeldscherm scherp is (https://caniuse.com/#feat=svg)

Conclusie

​Heb je de hierboven genoemde vragen vaak met 'nee' beantwoord des te waarschijnlijker is het dat je besluit voorlopig nog even geen nieuwe website laat bouwen.
Zie je echter wel reden om aan een (vroegtijdige) vervanging van je site te beginnen dan is het belangrijk te weten wat de voordelen zijn maar ook of er onderdelen zijn van je site waarin het nieuwe systeem juist niet voorziet. Dus eigenlijk zou je je webbouwer ook moeten vragen of er ook zaken zijn, specifiek voor jou website, die in het nieuwe systeem relatief moeilijk te realiseren zijn. Mocht je die punten toevallig erg belangrijk vinden dan kan het dus toch verstandig zijn nog even af te wachten. Ook als het binnen je bedrijf ‘politiek’ lastig ligt al na 1 jaar een grote update door te voeren dan kan het natuurlijk handiger zijn nog even te wachten. Want wachten hoef je vaak (soms gek genoeg) niet zo te verdedigen.

Laat me je plannen weten en ontvang vrijblijvend advies

Heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op en wie weet kom je er achter "welke kant het op moet"
© 2004 – 2023 Webdegelijk
Privacyverklaring
Website ontwerp & realisatie: Webdegelijk
arrow-up