Webdegelijk is gestopt per december 2022. Ik ga 'ns een keer wat anders doen.

Client Mode in Oxygen Builder

Geschreven: 
19 maart 2021
Geupdate: 12 januari 2022
Leestijd ca. 9 minuten
Geschreven door Paul Borkent
Voor het aanpassen van inhoud van je website wil je soms, als je geen tijd hebt, een beroep doen op je webbouwer maar je wilt er niet perse op aangewezen zijn. Webteksten aanpassen bijvoorbeeld of het verwisselen van een video wil je vaak gewoon zelf kunnen doen. Informatie over je producten of diensten verandert regelmatig en dat wil je bijhouden op je website, het liefst in een omgeving met zo min mogelijk toeters en bellen, dus niet de omgeving die geschikt is voor het ontwikkelen van een site, maar in plaats daarvan een interface met zo weinig mogelijk knoppen en velden om alleen te kunnen doen wat je wilt kunnen doen. Bijkomend voordeel van het actueel houden van de informatie op je website is dat Google actuele informatie beloont door je een hogere positie te geven in de zoekresultaten. Je webbouwer schakel je dan bijvoorbeeld pas in wanneer het theme of instellingen aangepast moeten worden.
Inhoud

Mogelijkheden voor de klant om een Oxygen site te kunnen aanpassen

Met de introductie van Oxygen 3.6 in november 2020 er is een mogelijkheid gekomen klanten om de Oxygen editor te gebruiken. Tot die tijd was Oxygen alleen toegankelijk voor gebruikers met een beheerders login. Klanten waren aangewezen op de Gutenberg editor waarvoor een plugin bestaat voor Oxygen. Die werkte echter niet altijd op een manier waarop je dat zou willen, verderop in dit artikel meer daarover. Daarom is de Client Mode waarmee beperkte rechten voor klanten kunnen worden ingesteld een zeer welkome functie. De functie is beschikbaar voor iedereen met een Oxygen Agency license.

Client Mode

Voor een bepaalde rol, bijvoorbeeld een WordPress ‘editor’ kan worden ingesteld of deze ‘Full access’, ‘No Access’ of ‘Edit Only’ toegang moeten krijgen. Full Access is wat je meestal niet wilt want dan zou een klant ook toegang krijgen tot het aanpassen van Global settings, Stylesheets, of CSS Selectors (zoals je op de afbeelding hierboven zag) dus ik ga hier verder in op “Edit only” omdat je hiermee mooi kunt instellen wat de klant wel en niet moet kunnen, daarmee maak je een goed evenwicht is tussen dat de klant veel zelf kan doen zonder dat het onoverzichtelijk is doordat je de klant opzadelt met allerlei knoppen/mogelijkheden die bijna nooit gebruikt zullen worden. Het voorbeeld van het resultaat zie je hieronder.

Edit-only rechten 

Om een klant teksten te kunnen laten aanpassen geef je toegang tot de elementen van het type Rich text, Text, Afbeelding, Video en tenslotte het Shortcode element. Een shortcode element kan gebruikt worden voor formulieren, elk formulier heeft een specifieke shortcode waarmee het formulier getoond kan worden. De overige Oxygen elementen zijn vaak te complex en komen te weinig voor om zelf te kunnen toevoegen. Door het mogelijk te maken dat een gebruiker zelf bepaalde elementen kan toevoegen wordt het voor die gebruiker ook mogelijk die elementen zelf te verwijderen, dus als een element van het type ‘Slider’ niet toegevoegd is zal de klant ook niet de mogelijk hebben het element per ongeluk te verwijderen. 

Overige rechten die zijn in te stellen via Client Mode zijn

  • Advanced Tab.
    Kun je het beste uitschakelen
  • Drag & Drop
    Is tricky om te laten gebruiken door de klant, vanwege dat styling soms gebaseerd is op de positie die een element inneemt op de pagina. 
  • Reusable Parts.
    Een aanrader om beschikbaar te stellen aan de klant, want je zou een call-to-action section kunnen bewaren als reusable part en op die manier beschikbaar stellen aan de klant om zelf ergens op een pagina toe te voegen, eventueel in aangepaste vorm, dus met andere tekst bijvoorbeeld.
  • Enable Design Library
    Zet alleen aan wanneer je ook daadwerkelijk een design library specifiek voor de klant ter beschikking stelt, zelf kies ik liever voor het maken van reusable parts die ik dan afhankelijk van welke parts het zijn wel of niet beschikbaar stel aan de klant.
  • Disable Classes
    Die zet je in principe altijd aan zodat klanten nooit zomaar css classes kunnen gaan passen.
  • Disable IDs
    Het aanpassen van een id zal geen gevolg hebben voor items elders op de site zoals dat met classes wel het geval is, maar dat is soms juist ook meteen het probleem; je wilt niet dat de layout van een knop op bijvoorbeeld de contact pagina aangepast wordt terwijl de layout van een knop op bijvoorbeeld de homepage hetzelfde zou moeten zijn.  

Rechten instellen op gebruikers niveau

Niet alleen op gebruikers rol niveau kunnen rechten worden ingesteld, ook op gebruikers niveau, dus de ene user met editor rechten kun je weer andere rechten toekennen dan dan de andere gebruiker met editor rechten. 

Lock Post In Edit Mode

Een mooie aanvulling op het kunnen opleggen van alle bovengenoemde specifieke beperkingen is het kunnen uitsluiten van complete pagina’s om aangepast te kunnen worden door een niet-beheerder. Dat doe je door een vinkje te plaatsen bij: "Lock Post In Edit Mode". Dat raad ik aan altijd te doen voor template(s) en meestal ook sommige re-usable blocks.

Oxygen Gutenberg plugin 

De Gutenberg plugin voor Oxygen, dankzij die plugin kan de webmaster binnen de bekende Gutenberg editor zelf pagina’s aanpassen. Het werkt zoals het bedoeld is, alleen is dat in dit geval helaas niet zoals je zou willen. Als deze plugin gebruikt wordt mag namelijkj in de Oxygen editor de content niet meer worden aangepast, alleen de stijl. Eigenlijk wil iedere website bouwer content ook kunnen aanpassen in de Oxygen omgeving. De workaround die sommigen gebruiken is ACF velden, maar dat is erg omslachtig. Het niet meer kunnen aanpassen van de content is dus geen bug maar een bewuste ontwerp keuze, waar ik dus niet achter sta, en met mij vinden meer mensen dat valt te lezen in de facebook groep voor Oxygen ontwikkelaars maar aangezien die besloten is geeft ik links naar andere plekken: https://github.com/soflyy/oxygen-bugs-and-features/issues/798 en https://github.com/soflyy/oxygen-bugs-and-features/issues/1067. Mocht je (klant) nou toch zo verknocht zijn aan het werken binnen de Gutenberg editor dat een ander editor geen optie is, houd dan deze regel aan om te voorkomen dat er meerder versies van 1 pagina kunnen ontstaan: Content wijzigingen doe je in de Gutenberg editor, layout wijzigingen in de Oxygen editor. Dit omdat de wijzigingen die in de Editor gedaan zijn dus niet gesynchroniseerd worden met de pagina als deze in de Oxygen editor geopend wordt. De elementen zijn dus in feite mini-templates geworden voor de content die in Gutenberg geupdate kan worden.
Kortom, het is erg fijn dat Oxygen nu met de introductie van Client Mode een alternatieve, betere, manier heeft aangeboden om de webmaster prettig te kunnen laten werken in de website, De webmaster heeft hiermee toegang heeft tot een uitgeklede, kan-niets-kapot-maken-versie van Oxygen om daarin pagina’s aan te passen. 

Oxygen is geen multi-user en multi-tab omgeving

Vanwege de manier waarop er in Oxygen global styles, classes, en settings aangepast kunnen worden is het niet modelijk met meerdere users tegelijkertijd te werken in de Oxygen editor, ook is multi-tab gebruik af te raden om veilig gebruik te kunnen waarborgen. Dit staat te lezen op https://oxygenbuilder.com/documentation/other/multi-user-editing-edit-locking/.

Wanneer de editor al door een andere gebruiker geopend is of wanneer de editor door jouzelf al in een andere tab al gebruikt wordt krijg je daarvan als beheerder een melding, gebruikers met minder rechten helaas niet. “Oxygen is open in another tab or by another user. Please close the other instance of the builder and refresh this page to edit.” Users met beheerders rechten hebben de mogelijkheid “Open anyway” te klikken en dan alsnog de pagina’s te openen. 

Het woord ‘veilig’ op de Oxygen documentatie pagina wekte mijn nieuwsgierigheid. Ik kon 2 manieren vinden waarbij het toch veilig is om de Oxygen editor meerdere keren geopend te hebben. Deze manieren zijn meestal best acceptabel maar alleen bij multi-tab gebruik, dus nooit bij multi-user gebruik:

  • Gebruik van deze plugin WPDevDesign – Oxygen – Navigator, die is weliswaar onveilig voor multi-user situaties want het negeert de ‘Lock this post in edit mode’, dus ook items zoals template die eigenlijk gelocked zijn kunnen kunnen worden aangepast maar het is prima wanneer ie gebruikt wordt tijdens de ontwikkeling van de site of in andere situaties wanneer er slechts 1 user bestaat die toegang heeft tot de site. 
  • “Disable edit locking” inschakelen in Hydrogen Pack. Ook dit is prima voor multi-tab, maar niet aan te raden bij multi-user.

Conclusie

WordPress voorziet al sinds jaar en dag in het perfect op maat kunnen aanbieden van login rechten, zodat klant niet per ongeluk een site om zeep kunnen helpen, met soms hoge herstelkosten als gevolg. Oxygen sluit hier nu mooi bij aan, weliswaar met de beperking dat er niet tegelijkertijd door meerdere users in de Oxygen editor gewerkt kan worden maar door pas een login af te geven wanneer de site live staat kan het ongemak voor het grootste deel worden voorkomen.

Wil je ook een eigen login voor Oxygen? Ik kan een overzichtelijke omgeving inrichten waarbij je alleen de onderdelen ziet die je zelf wilt kunnen aanpassen, daardoor kun je snel wijzigingen doorvoeren en voorkom je herstelkosten wanneer je via een login met maximale rechten per ongeluk de verkeerde onderdelen van de site aanpast. Ook maak ik een beknopte handleiding die je erbij kunt pakken als je er even niet uitkomt.

Laat me je plannen weten en ontvang vrijblijvend advies

Heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op en wie weet kom je er achter "welke kant het op moet"
© 2004 – 2024 Webdegelijk
Privacyverklaring
Website ontwerp & realisatie: Webdegelijk
arrow-up