Webdegelijk is gestopt per december 2022. Ik ga 'ns een keer wat anders doen.

Kosten Oxygen versus kosten Divi Builder

Geschreven: 
14 februari 2020
Geupdate: 12 januari 2022
Leestijd ca. 7 minuten
Geschreven door Paul Borkent
In deze blog post beantwoord ik mijn vraag 'Welke functionaliteit die Oxygen wel heeft ontbreekt er in Divi Builder?'. Aanvankelijk ging ik er overigens van uit dat het antwoord ‘Vast helemaal niets’ zou zijn.
Inhoud

Dat antwoord  'Vast helemaal niets’ baseerde ik hierop:

  • Divi Builder is enorm populair, Divi heeft veel meer gebruikers dan Oxygen.
  • Divi wordt heel regelmatig geupdate.

Je voelt ‘m al aankomen; ik kon er niet verder naast zitten met mijn antwoord 'Vast helemaal niets'.. Er ontbrak in mijn ogen weldegelijk e.e.a in de Divi Builder, en niet alleen de minst essentiële..

Eerst even een stap terug. De reden waarom ik überhaupt keek naar de mogelijkheden van Divi Builder was dat ik in veel aanvragen die ik voorbij zie komen zinnen tegenkwam met de volgende strekking: ‘.. en het moet een WordPress met Divi website worden…’, en ‘..deze bestaande Divi WordPress website moet voorzien worden van…’ . 'Divi' was dus de magic word ontdekte ik. Dus vandaar dat ik deze builder maar 'ns tegen het licht houdt.

Aanvullende plugins die je nodig hebt voor Divi maar die al standaard aanwezig zijn in Oxygen 

Voor bijna alle functionaliteit die ontbreekt in de Divi Builder bestaan wel plugins. Dus dat maakt het dan wel weer een beetje goed. Hieronder geef ik een overzicht van die plugins. Deze lijst blijkt overeen te komen met lijsten van meest gebruikte divi plugins, dus blijkbaar ben ik niet de enige die de ontbrekende functionaliteit als een gemis ervaart.

Per Divi plugin vermeld ik de prijs. Ook vermeld ik soms waar in Oxygen dezelfde functionalteit te vinden is. 

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi ultimate header plugin'. 

(voor meer dan 1 site): $ 35,-. Essentieel natuurlijk, dat je als WordPress webbouwer volledige controle wilt hebben over wat er allemaal in de header van een website staat.

Oxygen alternatief

Header builder element. 

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi ultimate footer plugin'. 

Voor meer dan 1 site: $ 35,-. 

Oxygen alternatief

Gebruik basis elementen sections en divs.

Kosten per jaar voor 'Page builder everywhere'. 

Kies je voor deze plugin dan heb je de header en de footer plugin niet nodig. Kosten € 79,- per jaar bij meer dan 3 sites. 

Oxygen alternatief

Zoals hierboven genoemd, dus Header builder element en gebruik basis elementen zoals sections en divs.

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi Mega Menu'.

Voor meer dan 1 site: €60,-.

Maar waarschijnlijk niet compatibel met bovengenoemde divi ultimate header plugin vermoed ik.). Zelf een mega menu in Divi maken kan ook, maar meer dan alleen knoppen kunnen er niet in, handleidingen voor het maken van een mega menu vind je in hun documentatie vind je een handleiding voor een mega menu voor een bepaalde layout pack.

Oxygen alternatief

Mega menu element.

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi Icon King' of 'Divi Icons'

Kosten voor Divi plugin 'Divi Icon King' (Alleen Material en font awesome icons) $ 19.97. Of "Divi Icons" (Zowel Custom Line Icons, FontAwesome, Material Icons). € 65,- 6 mnd support maar wel lifetime updates, ik neem aan voor 'unlimited sites' maar dat staat nergens.

Oxygen alternatief

Oxygen heeft twee icons packs standaard aan boord en ze kunnen bovendien ook nog eens gebruikt worden in verschillende elementen zoals het element 'Button'.

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi switch'.

Om Breakpoints aan te passen. € 79,- per jaar bij meer dan 3 sites. Er kan overigens nog veel meer met Divi switch maar je hebt het in ieder geval nodig om die breakpoints aan te passen.

Oxygen alternatief

Instelbaar onder Settings

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi Overlays'. 

€ 59,- per jaar bij meer dan 3 sites.

Oxygen alternatief

Modal element.

Kosten per jaar voor Divi plugin "Divi Booster".

$ 29,- per jaar bij unlimited sites.

Page builder instellingen aanpassen. Support schijnt er niet echt te zijn, je hoeft uberhaubt geen reactie op je support aanvraag te verwachten.

Oygen alternatief

Er hoeft niets geboost te worden, Oxygen is het is al snel.

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi bars'.

Divi bars kost € 59,- per jaar bij meer dan 3 sites.

Oxygen alternatief

Modal element.

Kosten per jaar voor Divi social party.

$ 77,- per jaar bij meer dan 3 sites. 

Oxygen alternatief

Element Social icons.

Kosten per jaar voor Monarch.

Geen kosten want is inclusief bij divi builder. 

Oxygen alternatief  

Element 'Social Share Buttons'

Kosten per jaar voor Divi plugin 'Divi logo swap'.

Kosten: $ 5,- 'For the time being, unlimited use, and unlimited updates and support for life.'

Oxygen alternatief

Gebruik sticky menu, daarin zet je dan een ander logo.

Kosten per jaar voor Divi Extras

$ 77,- per jaar bij meer dan 3 sites.

Oxygen alternatief

Repeater element, met alle denkbare instel en layout mogelijkheden zodat er een 'Recent posts’ blok of een ‘Post slider’ ontstaat.

Totale kosten per jaar voor Divi plugins

Dus in totaal een kostenpost die niet echt te verantwoorden is van in totaal ca. € 500,- per jaar, voor alleen de aanschaf ervan al, dus de uren implementatie laat ik dan buiten beschouwing.. 

Zit er in sommige plugins meer functionaliteit dan in de Oxygen tegenhanger? Dat weet ik niet maar daar ga ik wel van uit, waardoor de kosten nog enigszins te verantwoorden zijn voor de webbbouwer. Feit blijft dat flexiblititeit altijd groter is in Oxygen.

Functionaliteit waarvoor uberhaubt geen plugin is

Nested rows. Hier is uberhaubt geen plugin voor. Er kan dus alleen uit bepaalde indelingen worden gekozen, bovendien moet een css class worden opgegeven en als het responsive moet wordt het al helemaal handwerkOver het ontbreken van nested rows/columns wordt o.a hier steen en been geklaagd

Is een vergelijking eigenlijk wel mogelijk?

Divi Builder is een page builder, Oxygen is meer een website builder. Dus dat er veel functionaliteit ontbreekt in Divi is misschien weliswaar logisch maar ik vermoed dat de gebruikers van Divi zich het niet realiseren, getuige het grote aantal plugins dat men gaat installeren om er toch alsnog een website builder van te gaan maken. 

Maar laat ik gematigd positief over Divi Builder afsluiten. Het zijn van een page builder, i.p.v een complete site builder, biedt namelijk ook een voordeel: Divi Builder kan binnen een bestaand theme gebruikt worden. En laat dat gebruik van themes nou net datgene zijn wat de WordPress community moeilijk vindt om los te laten.

Conclusie

Oxygen is een complete site builder, terwijl er voor Divi Builder erg veel plugins aangeschaft moeten worden om tot dezelfde functionaliteit te komen. De kosten van de plugins, en ook de kosten van implementatie en onderhoud van die plugins zullen niet voor alle projecten te verantwoorden zijn.
Maar stel dat het project waar je aan gaan werken niet meer functionaliteit vereist, of gaat vereisen in de toekomst, dan er standaard aanwezig is in Divi. In dat geval kun je er voor kiezen alle plugins achterwege te laten. Vervolgens schaf je geen lifetime licentie aan maar ga je voor een jaar licentie a $90,-. Oxygen Builder heeft enkel lifetime licenties, variërend van $129,- tot $349,-, voor mijn klanten is het echter gratis.

Laat me je plannen weten en ontvang vrijblijvend advies

Heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op en wie weet kom je er achter "welke kant het op moet"
© 2004 – 2024 Webdegelijk
Privacyverklaring
Website ontwerp & realisatie: Webdegelijk
arrow-up