De eerste paar balken zijn aanmerkelijk duurder, waarom is dat?
Er zijn er altijd algemene ontwerp kosten die niet direct behoren bij een balk, ook zijn er installatie werkzaamheden van WordPress en van plugins.
Hoe weet ik nou hoeveel balken ik nodig heb?
Vuistregel is: 4 voor de homepage en per volgpagina 3.
Stel dat je huidige website 8 pagina’s heeft dan kun je uitgaan van 4 plus 7 x 3 = 25 balken.
Deze website, webdegelijk.nl, heeft, naast het menu en de footer, 5 balken op de homepage, en deze pagina telt er 6, en de pagina over Google Ads heeft er 10.
Bij het maken van de balken hoort dat Webdegelijk de layout doet inclusief afbeeldingen en vectoren aankoopt en eventueel bewerkt?
Ja, dat geldt voor selectie en aankoop van vector afbeeldingen en foto's van depositphotos.com.
Voor afbeeldingen zie bijvoorbeeld https://nl.depositphotos.com/stock-photography.html, voor vectoren kijk je bijvoorbeeld op https://nl.depositphotos.com/stock-vectors.html.
Gebruik van andere afbeeldingen is natuurlijk ook mogelijk. Als je bijvoorbeeld zelf door een fotograaf gemaakte afbeeldingen aanlevert hoef ik die weliswaar niet te kopen maar wel zal ik tijd moeten besteden aan de selectie en eventuele bewerking ervan.
Bij het maken van de balken hoort ook dat Webdegelijk de teksten voor in de balken verzint?
Ja, althans tot een maximum van 50 woorden per balk, voor details zie bovenstaand formulier bij onderdeel 'Teksten schrijven' onder de kop 'Zoekmachine Marketing'.
Welke content voor in de balken kan ik nog meer apart bijbestellen als ik die niet zelf al heb?
Deze content voor in de balken is tegen meerprijs bij te bestellen of moet door de klant worden aangeleverd:
- Vertalingen in andere talen, bijvoorbeeld Engels of Duits.
- Een calculator, zoals de kosten calculator op deze pagina, kan bijvoorbeeld in Excel bij mij worden aangeleverd.
- Video* content zoals een complete bedrijfsvideo.
*Wel kan ik zonder meerprijs een animated gif maken van een beeldscherm, dat lijkt op video, voorbeelden van animated gifs zie je o.a in mijn portfolio.
Al die prijzen die ik hier zie staan, gelden die ook als ik naderhand wat wil laten toevoegen?
De prijzen op deze pagina geven zeker een goede indicatie van de kosten voor verschillende uitbreidingen die je eventueel wilt laten doen. Houd er wel rekening mee dat het uiteraad soms wat meer werk is om naderhand uitbreidingen te doen dan wanneer het direct bij de bouw van de site wordt gerealiseerd.
Als de gewenste uitbreidingen niet in dit formulier staan kan ik er van tevoren een offerte voor maken, dat doe ik bij grote aanpassingen. Voor kleinere aanpassingen, dat zijn aanpassingen tot ca. 4 uur, maak ik een urenindicatie, dus schatting van de uren die ik verwacht nodig te hebben. Mijn uurtarief is € 50,-.
Als je een bepaalde tekst op je website wilt aanpassen of bijvoorbeeld een afbeelding wilt wijzigen dan kun je dat zelf doen. Soms wil je grotere aanpassingen doorgevoerd hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn het toevoegen van een blog functie of het meertalig maken van je site. Maar ook bij het toevoegen van een pagina of formulier zie ik vaak dat een klant dat liever aan mij overlaat zodat hij of zij zich met andere zaken kan bezighouden.
Meestal zullen verzoeken voor wijzigingen door de klant worden aangedragen. Ik zie echter vaak dat een proactieve manier van werken wordt gewaardeerd, die wel als gevolg heeft dat je kunt denken "Maar dat wilde ik niet toegevoegd/aangepast hebben!". Mocht dat een keer gebeuren dan draai ik de aanpassingen terug en breng ik de uren dus niet in rekening, dat is geen enkel probleem.
Krijg ik korting als ik een website wil die zich niet aanpast aan het formaat van het beeldscherm maar er op desktop hetzelfde uitziet als op mobiel?
Ja, je zult zien dat de prijs van een aantal onderdelen afhankelijk is van of je ‘niet-responsive’ aanvinkt.
Ik wil een meertalig website maar de kosten vind ik te hoog, wat nu?
Overweeg of het misschien niet voldoende is dat bezoekers die hun browser hebben ingesteld op bijvoorbeeld 'Duits' een popup te zien krijgen van Google waarop ze kunnen klikken waarna de site getoond wordt in het Duits. Ze krijgen dan een door Google Translate vertaalde website te zien, vaak is dit ook voldoende; Google Translate is anno 2020 al bijna net zo goed als vertalingen van een vertaalbureau. Een meertalige website bouwen is complex, daarom zijn de kosten hoog.
Voor januari 2019 kon je er nog voor kiezen een 'Google translate talen-vlaggetje’ op de website te laten plaatsen, Google is daar dus in 2019 mee gestopt.
Welke styling/effecten pas je graag toe in die balken?
Onderstaande zaken kom je vaak tegen op websites en pas ik zelf ook graag toe:
- Balken met een schuine onder of bovenkant.
- Elementen komen bewegend in beeld wanneer je naar boven of naar beneden scrollt.
- Elementen overlappen, dus niet alles netjes onder of naast elkaar maar een stukje over elkaar leggen.
- Organische vormen (blobs), een rondje dat niet niet helemaal goed rond is is een goed bijvoorbeeld dat je veel ziet.
- Wit logo op transparante achtergrond, pas naar beneden scrollen komt het gekleurde logo tevoorschijn (in 'sticky menu').
- (micro) interacties. De elementen reageren op het overheen bewegen van een cursor. O.a toegepast op Homepage onderaan, daar komt het call to action blok recht te staan mouse-over (in geval van desktop). Ook op bijvoorbeeld de homepage: De knoppen worden groter bij overheen bewegen.
- Gradients, dat zijn kleurovergangen, onder een hoek is vaak het mooist.
- Multiply effect op foto's, een kleurlaag als het ware 'in' de foto ipv er op, waardoor de foto niet wazig wordt.
Gister kreeg ik een andere kosten berekening!
Ja dat kan, ik actualiseer regelmatig deze calculatie tool. Ook kan het gebeuren dat er een fout in zat.
Kan er tijdens de bouw nog veel veranderd worden aan de styling?
Ja, tijdens de bouw van de site kan ik tussendoor, dus wanneer een groot deel van de structuur al ingevuld is de styling nog aanpassen. Dat is een stuk efficiënter dan het installeren van een nieuwe theme want dan wordt altijd een deel van de eerder gemaakte content overboord gegooid of is dan in ieder geval niet meer zichtbaar, collega webbouwers weten wat ik bedoel. De nieuwe stijl wordt dus in feite over de bestaande content heen gezet. Vervolgens moet de site nog wel worden aangepast aan de huisstijl zodat er een unieke site ontstaat, en dat is eigenlijk nog best veel werk.
Ik wil het ontwerp laten maken door mijn eigen ontwerp bureau, scheelt dat in de kosten?
Ja, soms kan ik dan een korting geven, hoe hoog die is hangt af van het ontwerp maar ook van of het een ontwerp is van alleen de balken, of ook het menu of van een dynamisch deel van de site. Voor die onderdelen heb ik dan doorgaans minder tijd nodig, want er zijn geen of nauwelijks goedkeurings/afwijzings rondes. De layout kan her en der wat verschillen van het ontwerp als dat voor de realisatie noodzakelijk is.
Een ontwerp mag ook zijn: De layout van de huidige website. Het komt voor dat men de layout van de huidige website eigenlijk nog prima vindt, maar de site bijvoorbeeld erg traag is of lastig door de webmaster bij te werken is en Webdegelijk wordt inschakeld voor 'herbouw' van de site.
Stel dat ik Gridbox of Oxygen Builder in de toekomst een keer wil laten updaten, wat kost dat dan?
Zowel Gridbox als Oxygen Builder websites kan ik ca. 2 keer per maand voorzien van een update. Hierdoor worden issues opgelost en mogelijkheden toegevoegd.
Ca. elke 2 weken komt er dus een update uit. Waar die update over gaat kun je eventueel ook zelf lezen op https://www.balbooa.com/blog/gridbox/ en https://oxygenbuilder.com/blog/.
Of je de update wilt is afhankelijk van of je het nodig vindt, en er budget voor hebt. Het enkel updaten kost mij 10 tot 50 minuten, afhankelijk van of alles is blijven werken (of dat er functies hersteld moeten worden) en de omvang van de website.
Daarnaast kun je er soms voor kiezen daadwerkelijk gebruik te gaan maken van de nieuw toegevoegde plugins en/of andere mogelijkheden. Voor de tijd die ik ervoor nodig ben kan je van van tevoren een indicatie geven, bijvoorbeeld 'tussen 1,5 en 3 uur').